Rafine Sanayi Tuzu

Çeşitli sanayi alanlarında kullanılmak üzere üretilmektedir.

Serin, kuru, rutubetsiz ve ışık almayan ortamlarda ağzı kapalı olarak muhafaza ediniz. Kokulu maddelerin yanına koymayınız.

Ambalaj: 25 kg. / 50 kg. Çuval

Sıkça Sorulan Sorular

Tuz Nedir?

Tuz sözlük tanımıyla; formülü NaCl olan, doğada bulunan, kokusuz, suda eriyen, yiyeceklere katılan ve gıda ve hammaddeleri korumada kullanılan saydamsı maddedir; ancak canlılar için bundan çok daha önemlidir. Vücudumuzun fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli olan sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum gibi mineralleri barındıran tuz, kan dolaşımının ve kas sisteminin güçlenmesini sağlayarak, asit-baz ve elektrolit dengemizi düzenleyerek zinde ve sağlıklı bir hayat sürmemize yardımcı olur.

Tuz’un yararları nelerdir?

Uygun kullanıldığı takdirde tuzun insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır. Tuz, akne oluşumunu önleyerek cildi pürüzsüzleştirir, ciltteki dökülmeleri önler, selülit tedavisinde kullanılır, diş ve diş eti kaynaklı sorunlarını giderir, romatizmal ağrıları sakinleştirir, kaslarda yaşanan kramplara iyi gelir. Gözlerin ve burnun tuzlu su ile yıkanması ise vücudun elektrolit dengesini düzeltmektedir. Yorgunluk hissini gideren tuz, daha rahat ve kaliteli bir uyku için önemlidir. Osteoartit, rinosinüzit ve sedef hastalığı gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı unsurlardan biridir. Bununla birlikte kandaki şeker düzeyini dengeler, hormonların salgılama mekanizmasını düzenler özellikle tiroid ve adrenalin seviyelerini ayarlar ve vücuttaki asit miktarını düşürür.

Ne kadar tuz tüketmeliyiz?

Yetişkin bir insan vücudunda ortalama 250 gr. Tuz bulunur. İnsan vücudunun ihtiyacı olan tuz miktarı günde 6 gramdır. Aşırı tuz tüketimi hücrelerin çok fazla sodyum tutmasına sebep olur. Bu durum ödem ve şişkinlik, su kaybı ve susuzluğa yol açabilir. Çok fazla miktarlarda tüketilen tuz tansiyonun yükselmesine yani hipertansiyona sebep olabilir. Bununla birlikte 6 gr. dan daha az tüketimi de olumsuzluklar yaşatabilir. Örneğin; sodyum eksikliği, halsizlik, yorgunluk ve tansiyon düşmesi gibi rahatsızlıklar gözlenebilir.

Kaya Tuzu nasıl oluşur?

Jeolojik devirlerde buharlaşma sonucu denizlerin ya da kapalı iç havzaların kuruması ile oluşan tuz katmanları yer altının derinliklerinde işlenmeyi bekleyen bir hazine niteliğindedir. Mağaranın içerisinde, çevre kirliliğine maruz kalmamış olan tuz kayaları buradan alınarak tesise götürülür. İlk olarak kırma işlemiyle boyutları küçültülür. Daha sonra havuzda eritilerek dekontaminasyon işlemine hazır hale gelir.  Dekontaminasyon işleminde tuz, içindeki kil ve yabancı maddelerden arındırılır. Bu aşamadan sonra evaporasyon  işlemine geçilir. Tuz buharlaştırılarak tuz kristalleri elde edilir. Buradan santrifüj uygulamasına geçirilip iyice kurutulur. Son işlem olan kurutucuya konulduktan sonra rafinasyon işlemi tamamlanır. Bütün aşamalarda, çeşitli testlerden geçerek güvenle tüketime hazır hale gelir. Ambalajlandıktan sonra ülkemizin ve dünyanın çeşitli yerlerine gönderilerek sofralarımızdan, yollarımıza, suyumuzdan, kozmetikte kullandığımız ürünlere, giydiğimiz kıyafetlere kısacası hayatın her alanında yerini bulur.

Neden Kaya Tuzu?

Tuz tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi kullandığınız tuzun kaynağıdır. Günümüzde denizler ve göller her geçen gün çeşitli nedenlerle kirlenmektedir.  Kaya tuzu mağaraları ise yerin altında olduğundan çevre kirliliğine maruz kalmamıştır. Doğaya atılan atıklardan etkilenmeden işlenen kaya tuzu sağlığımız için en ideal tuzdur. Ayrıca kaya tuzu migren ağrılarına, gut hastalığına, kaslarda güç kaybını gidermeye ve astım hastalığının tedavisine yardımı olur.

İyot nedir?

İyot vücudun sağlıklı bir metabolizmaya sahip olabilmesi gerekli bir mineraldir.

Neden İyotlu Tuz?

Yaşam için en önemli minerallerden biri olan iyodun başlıca yararı boynumuzda bulunan tiroid bezinden hormon salgılanmasındaki görevidir. Vücudumuzun gelişmesi, beynimizin ve sinir sistemimizin çalışması, aktivitelerimizin sürmesini ve vücut sıcaklığını dengelememizi sağlayan tiroid bezi hormonlarının yapımı için iyot gereklidir. Hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimi için annenin yeterli miktarda iyot alması önerilir. İyot yetersizliği ve guatrın önlenmesinde en iyi yöntem olarak tuzun iyotlanması benimsenmiştir. Doktorunuz aksini belirtmediği sürece iyotlu tuz kullanılması tavsiye edilir. İyotlu tuzun iyot içeriğini kaybetmemesi için; serin, kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır.

İyot eksikliği ne gibi sorunlara yol açar?

Hamilelik döneminde iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara, bebeğin zihinsel ve fiziksel fonksiyonlarında bozukluklara sebep olabilir. Çocukluk ve gençlik döneminde iyot yetersizliği bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olmaktadır. Yetişkinlerde iyot yetersizliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara da yol açmaktadır.

Neden daha fazla Tuz Tüketiriz ?

Kötü beslenme çağımızın en büyük problemleri arasında yer alıyor. Yeterli sebze ve meyve tüketilmemesi veya tüketilen sebze ve meyvelerin organik olmaması, vücudumuzda mineral eksikliği yaratır. Mineral ihiyacı olan vücut bu ihtiyacını tuz ile kapatmaya çalışır. Bu yüzden canımız daha fazla tuz tüketmek ister.

Hiç Tuz kullanmazsak ne olur?

Ortalama bir insan vücudunun %70’inin su olduğunu biliyoruz. Nasıl su olmadan yaşayamazsak tuz olmadan da yaşamamız mümkün değil; çünkü tuz sayesinde su hücrelerimize geçebiliyor.

Diğer Ürünlerimiz

Diğer ürünlerimizi görüntülemek için lütfen seçiminizi yapınız.